DestacadoELCHE

Pablo Ruz esgota els estalvis municipals en cinc mesos

La regidora socialista Patricia Macià qualifica d'“històric” el final del superàvit, criticant la mala gestió de l'equip de govern del PP i VOX: "Les dues modificacions pressupostàries que van al pròxim ple confirmen un desequilibri d'11 milions d'euros entre ingressos i despeses"

Pablo Ruz ha deixat els estalvis municipals a zero en només cinc mesos. Així ho ha assenyalat la regidora socialista Patricia Macià, qui ha qualificat aquesta situació d'”històrica” després de les dues modificacions pressupostàries que PP i VOX portaran al pròxim ple. Segons l’informe d’Intervenció, hi ha un dèficit d’11 milions d’euros entre ingressos i despeses. Macià ha estat contundent en afirmar que es tracta de “mala gestió i malbaratament”.

Macià subratlla que en el segon trimestre de l’any només s’ha executat un 7,03% de la inversió, un percentatge extremadament baix en condicions normals. “Pablo Ruz ha fulminat els 27.534.620,33 euros del romanent de tresoreria que vam deixar en 2023. Això és una cosa històrica i reflecteix clarament el malbaratament i la mala gestió dels diners públics”, ha destacat. A més, ha recordat que en els últims cinc anys sempre s’ha deixat part del romanent sense gastar: “És de mal gestor gastar-se tots els estalvis de l’ajuntament quan encara falten tres mesos per acabar l’any. Sempre hem deixat diners per si de cas”.

La regidora socialista ha expressat la seua preocupació davant la gestió econòmica de l’equip de govern del PP i VOX. “Ens preocupa, ens sorprén i ens indigna com estan gastant els diners públics. No sols han deixat les arques municipals amb 0 euros, sinó que a més han generat un desequilibri pressupostari d’11 milions d’euros. És a dir, una inestabilitat pressupostària que hauran de resoldre perquè la regla de despesa i les normes de disciplina pressupostària estan vigents”, ha advertit Macià. Segons l’informe del Servei d’Intervenció, l’any va començar amb una capacitat de finançament positiva de 9,9 milions d’euros, però hui dia el desequilibri arriba als -10.964.809,63 euros a causa de l’excés de despeses sobre els ingressos.

L’informe d’Intervenció també adverteix que, a 31 de desembre de 2024, es podria incomplir l’objectiu d’estabilitat pressupostària. En les seues recomanacions, assenyala que la Llei d’Estabilitat Pressupostària preveu mecanismes progressius de correcció, com l’elaboració d’un Pla Econòmic-Financer, per a afrontar l’incompliment de les regles fiscals (article 21 de la LOEPSF).

“És sorprenent com gestionen els diners públics. La política econòmica de Ruz consisteix a fulminar els estalvis, generar un dèficit d’11 milions d’euros, recaptar a força de multes, grues i noves taxes, i prometre baixades d’impostos de fins a un 5% que no podrà complir. Per cert, no es sap res dels impostos que anava a baixar cada any. Fins ara, sabem que en el ple de setembre no es tocaran ni l’IBI, ni els impostos de Vehicles ni l’IAE. I amb els números que estan deixant, una baixada d’impostos només ofegaria encara més les arques municipals a causa de la seua mala gestió”, ha conclòs Macià.

Ni un euro per a ajudes ni per a Serveis Socials

Les modificacions pressupostàries que es duran al ple de setembre ascendeixen a 5,1 milions d’euros, dels quals “ni un euro va destinat a ajudes ni a Serveis Socials. En canvi, es destinen més fons per a Personal i s’incrementa el contracte de neteja”. En concret, 1,4 milions d’euros aniran destinats a reforços, sumant-se als 4 milions ja aprovats al juny per al mateix concepte; un milió per a la Seguretat Social i 1,9 milions per al contracte de neteja. “És curiós: vam detectar que van llevar mig milió d’aquest contracte per a destinar-lo a una altra partida. Vam preguntar si eren conscients que estava pendent la revisió de preus de la UTE, que es fa cada dos anys, i si amb aquesta rebaixa es podria pagar. Ara veiem que pugen el contracte. Quina manera de gestionar és aquesta? És una gestió improvisada, la de no estar pendents de les coses”.

Per a finançar aquestes modificacions, l’equip de govern no sols ha esgotat el romanent de tresoreria restant de 2.178.000 euros, sinó que també ha donat de baixa partides com la “reforma del carrer Curtidors”, amb una reducció de 450.000 euros. A més, s’han eliminat els honoraris per a la construcció de la passarel·la per als vianants, s’han restat 150.000 euros del Pla Elx Natura, 100.000 euros d’espais per als vianants i 25.000 euros de dos convenis relacionats amb la qualitat de l’aire i les comunitats energètiques amb la UMH.

“Però, a més, han utilitzat 2,6 milions d’euros procedents de la liquidació de 2022 del Fons Complementari de Finançament que va augmentar el Govern d’Espanya, deixant més recursos a l’ajuntament d’Elx, concretament 6 milions d’euros. Gràcies al govern d’Espanya, que tant critiquen, han pogut tirar avant aquesta modificació. Esperem que hi haja suficients ingressos a final d’any per a quadrar comptes perquè aquests diners es destinen precisament a pal·liar els ingressos, no les despeses”.

Sense conveni per al rugbi inclusiu

La modificació nº19 de crèdits extraordinaris és de 3.000 euros per a un conveni amb l’Associació de Fibromiàlgia. “Portem un any reclamant un conveni amb el club de rugbi inclusiu de 5.000 euros, i no han tingut la sensibilitat ni el detall d’aprovar-lo, mentre que s’han gastat 27,5 milions d’euros en altres partides”.

Execució pressupostària del segon trimestre: només un 7%

En el ple de setembre també es donarà compte de l’execució pressupostària del segon trimestre de 2024. “Han executat un 7,03% del capítol d’inversions a data de juny, en condicions normals, sense pandèmia, sense crisi, i a més, segons ells, ‘revolucionant la contractació pública’. Doncs amb aquesta revolució no han arribat ni al 10%. És a dir, dels 95.126.292 milions d’euros del capítol 6, només han executat 6.685.389 euros”.

Etiquetas
Ver más

Artículos relacionados

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba
Cerrar