PROVINCIA

La Diputació d’Alacant menysprea a la nostra cultura, la nostra llengua i a la figura d’Enric Valor

El govern de la Diputació d’Alacant ha demostrat novament el menyspreu que té a la nostra llengua, la llengua valenciana

En aquesta ocasió el que ha fet és renunciar a la Gala de Lliurament del XXVII Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià i li ha oferit al guanyador Jovi Lozano-Seser fer un lliurament a porta tancada al despatx de la vicepresidenta en horari matinal, per fer una foto i posterior nota de premsa.

Recordem que després de la proposta del Grup Socialista de l’any 2016, aquests premis s’entregaven en una gala que des de 2017 es feia a Castalla, municipi on va nàixer l’escriptor que dona noms als premis, Enric Valor. En aquell moment el qui era diputat de Cultura, César Augusto Asencio, va dir que: «El Premi Enric Valor se ha convertido en un referente cultural de la Comunitat Valenciana, es uno de los más importantes en lengua valenciana y requería una celebración abierta al público», cinc anys després, el menyspreu de la Diputació no només a la figura d’Enric Valor, també a la nostra cultura i a la nostra llengua, és evident al tractar aquest lliurament com un acte administratiu més, per simplement donar-se ‘autobombo’ i en el que ni tan sols anava a estar el president, Carlos Mazón.

Jovi Lozano-Seser ha renunciat a recollir aquest premi i ha denunciat l’evident menyspreu que ha patit, no la seua persona, el valencià i Enric Valor. «El grup Socialista donem el nostre suport a l’autor i demanem que la Diputació respecte la nostra llengua i cultura. Volem que els premis Enric Valor s’entreguen en una gala tal com vam demanar l’any 2016 i que tinguen el valor que mereix, no que es faça d’amagat en un despatx, com si al Govern de la Diputació li fes vergonya fer un reconeixement a la llengua valenciana i a la figura d’Enric Valor» ha afirmat el portaveu del grup Socialista a la Diputació d’Alcant, Toni Francés.

Cal incidir en què el menyspreu de la Diputació d’Alacant cap al valencià és habitual, el podem veure cada dia a les seues publicacions en xarxes socials, únicament en castellà o a les notes de premsa, inclús en la web institucional, que si bé és cert que es pot triar qualsevol de les dues llengües, però una vegada elegeixes el valencià, et trobes que les notícies no estan traduïdes.

Per concloure, insistim en la falta de respecte que ha mostrat el Govern de la Diputació d’Alacant nostra cultura, la nostra llengua i a la figura d’Enric Valor i exigim una explicació del que ha passat i que es rectifique aquest gran error.

ENRIC VALOR

Enric Valor i Vives (Castalla, 1911–València, 2000) ha estat un lingüista i escriptor de referència ineludible per a la història contemporània de les lletres valencianes no només per les seues conegudíssimes ‘Rondalles’, també va escriure novel·les, narracions i contes, també pels seus treballs i aportacions a la gramàtica i lexicografia. Gràcies a les seues gramàtiques i morfologies verbals totes les persones que viuen i treballen a les nostres comarques poden parlar i escriure correctament el valencià. El llistat de distincions que té és molt extens, poden destacar: A l’obtenció el 1985 del Premi de les Lletres Valencianes, dos anys després, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. El 1993 va ser nomenat doctor honoris causa per la Universitat de València. Eixe any, el Govern de la Generalitat de Catalunya li va atorgar la Creu de Sant Jordi. També és doctor Honoris causa per la Universitat de les Illes Balears (1998) i la Universitat Jaume I, la Universitat d’Alacant i la Universitat Politècnica de València (1999). A més se li va concedir l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana aquest any 2022.

Etiquetas
Ver más

Artículos relacionados

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba
Cerrar